Saoto soep

Deze maaltijdsoep heb ik herwerkt uit een boek van Rens Kroes, waar ik heel graag uit kook. Origineel is deze soep met kip, zo heb ik hem dan ook voor mijn vriend gemaakt. Voor mezelf, als vegetariër, heb ik een aparte bouillon gemaakt en heb ik daar op het einde vegetarische kip aan toegevoegd. Op zich is de vegetarische versie maken niet veel extra werk. Die is een ook pak sneller klaar, omdat de bouillon geen uur moet opstaan om de kip te garen 😉 .

Wat heb je nodig? (Voor 2 à 3 personen per Saoto soep)

Voor de soep

 • 2 kipfilets
 • 2 pakjes vegetarische kip
 • 4 sjalotjes
 • 4 tenen knoflook
 • 3 groentebouillonblokjes en 1 vleesbouillon blokje
 • 4 laurierblaadjes
 • 2 eetlepels zoete ketjap 
 • 2 theelepels laospoeder. Als je geen laos vindt, kan je wat extra gemberpoeder en peper gebruiken. Ik vind het laospoeder in de Albert Heijn.
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 groot bakje champignons
 • zeezout
 • zwarte peper
 • 1 zakje volkoren rijst van 125 g
 • 4 eieren
 • sriracha naar smaak

En voor de rest?

 • snijplank met pinnen
 • kleine keukenrobot
 • eiersnijder

Bereidingstijd?

Voorbereiding: 20 minuten.
Soep met kip: 1 uur en 20 minuten.
Vegetarische soep: 20 minuten.

Hoe maak je het?

Om de sjalotjes te pellen, prik je ze vast op een snijplank met pinnen en snij je het kontje en de bovenkant eraf. Vervolgens snij je ze midden door, en dan kan je ze zonder problemen pellen.

Dan dan neem je de tenen knoflook en dan rol je ze met een knoflookpeller, waar ze gepeld uitkomen. 

Snij zowel de knoflook als de sjalotjes in twee, steek ze in de kleine keukenrobot en maal ze wat minder grof. Té fijn is niet nodig. 

Ik heb voor mezelf met vegetarisch kip gewerkt en voor mijn vriend met gewone kip.  Ik heb dus ook twee aparte potten gemaakt, een voor de kip en een voor de vegetarische kip. Dus neem je twee potten, waar je het volgende over verdeelt:  het sjalot en knoflook mengsel, de laurierblaadjes, de ketjap, de laos, het gemberpoeder, het zeezout en de zwarte peper.

In de vegetarische versie doe je er twee groentebouillonblokjes bij, maar nog niet de vegetarische kip. In de echte kip versie doe je de kip, een vlees bouillonblokje en een groentebouillonblokje bij.  Doe in allebei de potten ongeveer een liter water bij.  Zet op allebei de potten een deksel.

Zet de bouillon met de kip op het vuur en breng het aan de kook. Draai het vuur laag vanaf het water kookt en laat het minstens een uur zachtjes koken.

Ondertussen kan je de champignons prepareren.

Als de champignons vuil zijn kan je ze afborstelen, maar met de grote champignons is dat meestal niet nodig.  Eventueel kan je het bovenste van het steeltje eraf snijden, maar ik vind dat niet perse nodig. Dan leg je de champignon in de eiersnijder, met de steel naar onder. Dan duw je door de champignon, en hij gesneden!

Daarna zet je water op voor de rijst. Ik vind het gemakkelijker om rijst in zakjes te kopen, die kan je er met een vork uithalen en over de kraan hangen zodat die kan uitlekken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Het water van de rijst giet je nog niet weg, want daar kan je je eitjes nog in koken. Giet daarvoor een scheut azijn in het rijstwater, als de eitjes dan barsten, loopt niet al het eiwit eruit. Doe de eieren erin en vanaf het water weer kookt, zet je een tweede timer op 10 minuten.

Als de timer voor de eieren is afgelopen, haal je ze met een lepel uit het kokend water en dan hou je ze onder een stromende kraan met koud water. Om ze dan te pellen rol je een ei over je werkvlak tot als de schaal volledig gebarsten is. En dan kan je ze gemakkelijk met één hand pellen. Vervolgens snijd je ze in vieren.

Als de timer voor de kip is afgelopen, haal je de kip eruit, en plukje ze met een vork en je snijplank met pinnen in reepjes. Als de vegetarische kip in te grote stukjes is, kan je daarmee altijd hetzelfde doen.

Doe dan de vegetarische kip en de kip terug in hun potten, en voeg de champignons toe. Laat allebei de potten ongeveer een 10 minuten doorkoken.

Leg in het midden van een soepbord, een beetje rijst en schep daarover de kip of de vegetarische kip en de champignons. Schep er nog wat van de soep over en leg de eitjes er op.  Maal er nog wat zwarte peper over, en doe er nog wat sriracha bij naar smaak. Bij mag dat véél zijn! 😉

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s