Lekker eigenhandig – een review van een ervaringsexpert

Niet zo lang na ik mijn CVA had, werd er een kookboekje uitgebracht: lekker eigenhandig, eerste hulp bij éénhandig koken. Wie mij al even volgt, weet dat ik heel graag kookte. Dus logischerwijs dacht ik: dat heb ik nodig om weer te leren koken met één hand.

En toen las ik het eerste recept. 

Ansjovis, tomaat en mozzarella.

Ingrediënten: 150 gram vers gekuiste ansjovis, 200 gram pekelzout.

Bereiding: 2. Laat de ansjovis 20 minuten pekelen in pekelzout en spoel goed af. 3.  Ontdoe de ansjovis van de graten.

Hier heb ik een aantal problemen mee.  Eerst en vooral om vers gekuiste ansjovis te vinden, moet ik al naar een speciaalzaak rijden. Op dat moment had ik mijn rijbewijs nog niet terug, dus moest ik aan iemand vragen om met mij naar een viswinkel te rijden. Of om het voor mij te gaan halen. Dan wordt er van mij verwacht dat ik zelf mijn ansjovis pekel,  terwijl ik gewoon gepekelde ansjovis uit de supermarkt kan gaan halen. En dan moet er niemand speciaal nog naar een viswinkel rijden voor mij.  

Na heel wat opzoekwerk vond ik zelfs geen vishandel die gewone, gekuiste ansjovis verkocht. Dus ik weet niet eens waar ik dat zou moeten halen…

Natuurlijk begrijp ik wel als je het zelf pekelt dat smaak wel beter gaat zijn. Misschien is dat wat veel om te vragen van iemand na een beroerte. Wie ken jij die zelf zijn vis pekelt, beroerte of niet?

Ik heb de ingrediënten gekocht om dit recept te maken, en ik heb sardines in water meegebracht. Want ansjovis hebben ze alleen in olie en vaak met smaken… Dus stay tuned voor mijn versie van dit recept 😉

Het tweede waar ik een probleem mee heb, is hoe dat je de ansjovis kan ontdoen van graten met één hand. Zelfs na 3 jaar is mij dat nog niet gelukt, om met één hand graten uit een stuk vis te halen. Zelfs met de juiste hulpmiddelen.

4. Snij mozzarella in stukken en kruid af met peper, zout en olijfolie. 

5. Snij de kerstomaten in vieren. Maak hierbij eventueel gebruik van het nagelplankje.

Mijn volgende probleem met dit recept. Kerstomaten in vieren snijden is niet zo gemakkelijk, zelfs niet met een nagelplankje of snijplank met pinnen. En bij het snijden van de mozzarella wordt er zelfs niet over een nagelplankje gesproken.

Er staan ook nergens foto’s bij van hoe je die dingen allemaal moet doen. Als ik één ding meegenomen heb van mijn CVA is het wel dat ik álles opnieuw heb moeten leren. En zelfs nu weet ik soms niet meer hoe ik de dingen weer juist moet doen. Apraxie is a b*tch. Daarom dat ik overal foto’s bijzet. Voor het geval dat jullie dat ook soms hebben. 

En dan de ondertitel van het boekje: eerste hulp bij éénhandig koken.

Serieus?!?!?

Hoe is dat eerste hulp?

Er staat niet eens bij hoe je tomaten kan snijden, een blik kan openen, avocado kan snijden, brood in ieniemienie blokjes kan snijden, tartaarsaus kan maken, laat staan hoe je een bouquet garni kan binden met één hand! 

Dan hoop ik dat mijn blog een echtere eerste hulp is. 

Een gedachte over “Lekker eigenhandig – een review van een ervaringsexpert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s