Sardines, tomaat en mozzarella

Het eerste recept uit het boekje ‘lekker eigenhandig’. Ik moet eerlijk zeggen, het heeft mij echt wel gesmaakt!

Ik heb een aantal wijzigingen aangebracht aan het recept:

 • Ik heb het recept voor twee personen gemaakt, en wel de hoeveelheid kerstomaten wel behouden voor vier personen.
 • Zoals ik in mijn vorige post al zei, heb ik de ansjovis vervangen door sardines in water. Ik heb de sardines ook niet gepekeld, want ze waren al zout genoeg.
 • De hoeveelheid pesto heb ik laten afhangen van hoeveel gram peterselie en basilicum ik van één plant kon halen. Ik heb ook de hoeveelheid olie vermeerderd, en ook nog water en wat citroensap eraan toegevoegd. Ik denk dat de kok een staafmixer heeft gebruikt in plaats van een blender, want in mijn blender moet je meer vloeistof toevoegen om goed te mixen.
 • Ik heb gemerkt dat het gerechtje beter is als het even in de ijskast heeft gestaan.

Wat heb je nodig? (Voor 2 personen als voorgerecht)

 • 85 gram sardines in water (uitgelekt gewicht) 
 • 1 bol mozzarella (125 gram uitgelekt gewicht) 
 • 20 kerstomaten
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 4 blaadjes basilicum ter afwerking

Voor de pesto: 

 • 20 gram basilicum
 • 36 gram peterselie
 • 20 gram pijnboompitten
 • 100 ml olijfolie
 • 100 ml water
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel citroensap
 • zwarte peper naar smaak
 • snuifje zout

En voor de rest?

Tips en tricks?

Bereidingstijd?

 • Voorbereiding: 10 minuten (hiermee bedoel ik: de ingrediënten klaarzetten, en de kruiden plukken)
 • Pesto: 5 minuten
 • De rest: 15 minuten
 • Opruimen: 5 minuten

Hoe maak je het?

De pesto

Pluk eerst de basilicum en de peterselie van de plant, en spoel goed af.  Dep eventueel droog met een keukenhanddoek of een vel keukenrol. Pel de knoflook met een knoflookpeller, of met je mes.

Doe de kruiden in de blender samen met het teentje knoflook, de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten. Voeg dan de olijfolie en het water toe. Als je de pesto liever wat dikker hebt kan je altijd wat minder olie en water toevoegen.  Doe het citroensap erbij gevolgd door peper en zout en blenden maar! Het belangrijkste bij pesto maken is natuurlijk proeven!  Proef of het nog iets mist,  voeg toe en blend nog eens. Als je geen blender hebt, kan je de ingrediënten voor de pesto met een staafmixer mixen.

Zet de pesto even in de ijskast terwijl je de rest maakt.

Na het dresseren op de borden, ga je nog redelijk wat pesto over hebben. Als je de pesto wat langer wilt bewaren, kan je die in een ijsblokvormpjes invriezen. De volgende keer als je dan een gerecht met pesto wilt maken, heb je maar gewoon een ijsblokvormpje uit de diepvries te halen. En dan heb je zelfgemaakte pesto!

De rest

Open het blik met de sardines met de multi opener op een antislipmat.  Als het blik niet zo goed wilt open gaan, gebruik je je hand om aan het lipje te trekken. En als je je mindere hand kan iets gebruiken, probeer dan het blikje tegen te houden.  Haal de sardines uit het blikje.  In het midden van de sardine zit een grote graat.  Die kan je eruit halen met je hand, omdat het een redelijk grote graat is. 

Snijd de mozzarella in stukken. Je kan de bol op een snijplank met pinnen prikken. Kruid af met peper, zout en olijfolie.

Snijd de kerstomaten in vieren (of in tweeën als het je teveel moeite kost om ze in vieren te snijden 😉 ) Je kan ze eventueel op een snijplank met pinnen prikken, of je kan ze met Nicer Dicer direct in vieren snijden. Ik heb mijn kerstomaten met mijn Nicer Dicer gesneden.

Dresseren

Plaats de ingrediënten mooi op de borden, en werk af met nog 2 blaadjes basilicum per bord. De hoeveelheid pesto kies je zelf. Ik heb ongeveer 5 theelepels per bord gebruikt.

Ik heb twee versies gemaakt: eentje waarbij ik het zoals het in het kookboekje staat heb gedresseerd en een waar ik het meer op mijn stijl heb gedresseerd. Je mag ook gewoon alles over twee borden verdelen 😉 

Dek de borden af met vershoudfolie of bijenwasdoeken en zet ze even in de ijskast voor het beste resultaat 😉 Dat geeft je ook even tijd om alles op te ruimen 🙂

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s